In 4 stappen uw scootmobiel klaar voor de zomer

Scootmobiel onderhoud

Nu de zomer om de hoek komt en de geur van avontuur in de lucht hangt, is het de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat uw scootmobiel in topconditie is! Het is de tijd van het jaar om op stap te gaan en te genieten van alle mooie en gezellige plekken die Nederland te bieden heeft.

Ondanks het mooie weer is het nog steeds belangrijk om uw scootmobiel goed te verzorgen en onderhouden. Dus wat moet u doen om uw scootmobiel soepel te laten lopen? Hier geef ik u vier tips voor uw scootmobiel onderhoud.

1. Maak uw scootmobiel regelmatig schoon

De functionaliteit van een scootmobiel is natuurlijk het belangrijkste, maar het uiterlijk is zeker ook belangrijk. Het reinigen en poetsen van de scootmobiel zorgt ervoor dat deze weer blinkt in de zon. Maar daarnaast biedt dit de ideale gelegenheid om schade en roest te signaleren.

Zorg daarom dat u uw scootmobiel regelmatig helemaal schoonmaakt en het aanwezige vuil en rommel van uw scootmobiel verwijderd. Gebruik water (en eventueel een sopje) om uw bolide weer te laten blinken en maak deze vervolgens goed droog. Voornamelijk de accu en het batterijvak moeten goed drooggemaakt worden om roestvorming en storingen te voorkomen.

2. Blijf goed zichtbaar met verlichting en reflectoren

Het bijkomende voordeel van een schone scootmobiel is de zichtbaarheid. Met schone reflectoren, verlichting en reflecterende scootmobielaccessoires blijft u ook in de schemering, bij regen en in het donker goed zichtbaar. Controleer daarom regelmatigof alle reflectie en verlichting nog heel is.

Niet werkende verlichting

Is uw verlichting dof of doet deze het helemaal niet meer? Ga dan niet de weg op maar vervang de lamp, of laat deze maken een bij een lokale onderhoudsmonteur. Let op dat u alleen op de stoep blijft rijden, daar mag u zonder verlichting rijden met een scootmobiel.

Zie ook: Verkeersregels voor een scootmobiel.

Kapotte reflectoren

De meerwaarde van reflectoren wordt vaak onderschat. Kapotte reflectoren worden daarom soms niet vervangen. Juist als het buiten schemert of donker is bent u met werkende reflectoren veel beter zichtbaar voor uw medeweggebruikers.

Is uw scootmobiel nog niet voorzien van reflectoren, of wilt u beter zichtbaar worden op de weg? Dan is het SeeMe zichtbaarheidspakket ideaal voor u. Deze universele en mooie accessoires passen bij iedere scootmobiel én zorgen dat u nog beter zichtbaar wordt in het wegverkeer.

3. Regelmatig onderhoud voor een veilige rit

Net als bij een auto is regelmatig onderhoud van uw scootmobiel van groot belang. Laat deze daarom regelmatig controleren en onderhouden door gekwalificeerde technici. Dit kan bijvoorbeeld bij een lokale scootmobieldealer.

Door regelmatig onderhoud te plegen, gaat uw scootmobiel jarenlang mee. Ook voorkomt u een hoop ongemakken, zoals het onderweg stil komen staan met een lege accu of lekke banden.

Draag zorg voor de accu

De accu van uw scootmobiel is één van de belangrijkste onderdelen, zorg daarom dat u hier goed op let. Wist u namelijk dat de accu na verloop van tijd niet dezelfde lading meer vasthoudt als toen deze gloednieuw was? Maar als u dit jaar met uw scootmobiel regelmatig tripjes maakt, zorg er dan voor dat u beide accu’s volledig opgeladen zijn voordat u gaat rijden. Zo kunt u de weg op wanneer u dat wil.

Wilt u de mobiliteitsscooter meenemen op reis? Check dan van tevoren of de accu de tripjes nog aan kan. Laat deze eventueel testen bij een lokale onderhoudsmonteur. Vergeet ook niet om te kijken of het stopcontact op de plek van bestemming geschikt is voor de stekker van de lader. In het buitenland moet u soms een andere (verloop)stekker hebben. Ook het gebruik van een spanning die lager is dan wat uw lader nodig heeft, kan schade aan de accu en stroompieken veroorzaken.

Banden op spanning

Voor een soepele rit moet u uw banden regelmatig nakijken. Zorg ervoor dat er geen putjes, gaatjes of beschadigingen in uw banden zitten, want dat maakt het verschil tussen een prettige en een vervelende rit. Heeft u luchtbanden, zorg er dan voor dat deze op de juiste druk worden gehouden. Als u de banden wil oppompen, doe  dat dan niet bij een benzinestation. De bandenspanning is gauw te hoog en kan schade aan uw banden veroorzaken. Gebruik daarom een handpomp om ze op te pompen. Soms kunt u ook terecht bij uw plaatselijke wielerspecialist.

4. Zorg voor een droge stalling

Helaas zijn de zomers in Nederland niet altijd even droog en zonnig. Daarom is het belangrijk dat u een droge plek heeft om uw scootmobiel te parkeren of te stallen. Neemt u een scootmobiel mee op vakantie? Zorg dan dat uw vakantieverblijf voldoende ruimte heeft om uw scootmobiel binnen of onder een afdak te zetten. Neemt u eventueel ook een regenhoes mee voor tijdens het rijden, hiermee blijven uw kleren droog. Ook de afdekhoes voor uw scootmobielmandje van SeeMe zorgt er voor dat de inhoud van uw mandje droog blijft!

Natuurlijk is uw scootmobiel stevig gebouwd en kan deze wel wat vocht en regen hebben. Toch is het belangrijk om deze na een stevige regenbui goed droog te maken. Hiermee blijft je scootmobiel in topconditie en kun je deze langdurig blijven gebruiken.